Людям з порушення зору Звичайна версія

Фонд має нульову толерантність до махінацій, що підтверджують прозорість і конкурентність торгів. Правоохоронці з’ясовують обставини.

24.01.2020

ПРЕС-РЕЛІЗ. Фонд гарантування вкладів готує документи для звернення до правоохоронних органів щодо ситуації, що склалася навколо продажу пулу з якірним активом у вигляді кредиту з Кременчуцьким м’ясокомбінатом у заставі.

Причиною такого рішення стало грубе порушення умов аукціону з боку організатора торгів – «Універсальної товарно-сировинної біржі», яка допустила до участі в аукціоні  одного з учасників без оплати ним гарантійного внеску. Цим учасником є компанія ТОВ «БІЗНЕСРЕСУРС-УКРАЇНА», яка стала переможцем голландського аукціону, запропонувавши за пул понад 304 млн грн і таким чином, у два рази перевищила ціну найближчого конкурента. Однак ця компанія не заплатила за придбаний пул, хоча мала на це цілий місяць.

У випадках відмови компанії сплачувати за лот, згідно з регламентом торгів, Фонд має стягнути гарантійний внесок та визнати переможцем учасника, який надав другу за величиною цінову пропозицію. У даному випадку – це компанія «Інвестохіллс Веста», яка запропонувала 150,5 млн грн. Однак виявилось, що компанія ТОВ «БІЗНЕСРЕСУРС-УКРАЇНА» такий гарантійний внесок взагалі не робила з мовчазної згоди на те біржи - організатора торгів.

З огляду на грубе порушення умов участі в аукціоні, Фонд гарантування вважає його спотвореним та скасовує його результати. У діях організатора та учасників торгів вбачаються ознаки можливої умисної змови.  Фонд звернеться до правоохоронних органів для з’ясування обставин і у разі доведення цих фактів причетні до махінацій понесуть відповідальність.

Фонд засуджує будь-які спроби заволодіти активами, виставленими на продаж, в обхід прозорої та конкурентної боротьби, оскільки саме вона забезпечує максимальні надходження коштів, що спрямовуються на задоволення вимог кредиторів неплатоспроможних банків.

Довідково:

У відкритих торгах за принципом голландського аукціону, що передбачає покрокове зниження ціни, зареєструвались 4 учасники.  При мінімальній ціні лоту на аукціоні у 97 млн грн зниження було зупинене одним із учасників на рівні 126,7 млн грн і надалі торги продовжились з підвищенням ціни. Після того як ТОВ ФК «ІНВЕСТОХІЛЛС ВЕСТА» підвищило пропозицію до 150,5 млн грн, ТОВ «БІЗНЕСРЕСУРС-УКРАЇНА» запропонувала понад 304 млн грн.

До пулу  було включено активи АТ "ВТБ БАНК", АТ "ДЕЛЬТА БАНК", ПУАТ "ФІДОБАНК" та АТ "БАНК "ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ", зокрема, права вимоги та інших майнових прав за 648 кредитами юридичних осіб, 89% яких мали забезпечення. Ключовою заставою за кредитами виступав цілісний майновий комплекс Кременчуцького м’ясокомбінату в Полтавській обл. і єдиний майновий комплекс будівель та споруд в Одеській обл.